NEWS

 

FREDER1K- EN POINT-STUDIE IN VERSCHILLENDE BELGISCHE ZIEKENHUIZEN

In België krijgen kinderen op steeds jongere leeftijd diabetes type 1. De Freder1k-studie geeft ouders nu de kans om het risico op type 1 diabetes bij hun baby te laten onderzoeken. In de POInT-studie testen artsen vervolgens of de inname van insulinepoeder type 1 diabetes helpt voorkomen bij kinderen met een verhoogd risico.

 

Preventie diabetes type 1 komt dichterbij

Ondanks intensief onderzoekswerk blijft de pat hogenese van diabetes type 1 al decennialang een hardnekkig raadsel. “En het is zeker nog niet opgelost”, zegt kinderendocrinoloog prof. Kristina Casteels (dienst kindergeneeskunde, UZ Leuven). Maar recente resultaten zijn verhelderend en bieden uitzicht op – jawel – preventie

 

De strijd tegen diabetes type 1 (PDF)

Artsen merken dat alsmaar meer volwassenen én kinderen diabetes type 1 krijgen. Reden genoeg om met vereende krachten ten strijde te trekken tegen de ziekte. Onderzoek spitst zich toe op biomerkers om de ziekte beter te begrijpen. En op het vinden van een manier om diabetes type 1 al van bij de geboorte te voorkomen. De ultieme missie: ervoor zorgen dat mensen die aanleg hebben voor de ziekte, ze nooit zullen krijgen.

 

Naar een wereld zonder diabetes?

Type 1-diabetes is een auto-immuunziekte die de laatste jaren almaar agressiever is geworden. Nochtans is over de oorzaak van de ziekte nog niet veel bekend. Zowel professor Chantal Mathieu als professor Kristina Casteels onderzoeken momenteel wat de oorzaak ervan is en hoe de ziekte in de toekomst misschien kan worden voorkomen.

Press contact

 

Veerle Vanhuyse

Communication Representative GPPAD
KULeuven/UZLeuven
Clinical & Experimental Endocrinology
O&N I Herestraat 49 – Bus 902
B-3000 Leuven
Phone: + 32 16 19 38 49

>>Email: veerle.vanhuyse@kuleuven.be