FREDER1K STUDIE

Een verhoogd risico op diabetes type 1 vroeg herkennen en preventief handelen

 

Diabetes type 1 is de meest voorkomende stofwisselingsziekte bij kinderen en jongeren. De oorzaak is een verkeerde reactie van het immuunsysteem. De eigen afweer van het lichaam valt de insulineproducerende cellen in de alvleesklier aan en vernietigt ze. Dat leidt tot storingen in de stofwisseling en tot ernstige gezondheidsproblemen. Patiënten met diabetes type 1 moeten daarom levenslang insuline spuiten, om schade te voorkomen.

In ongeveer tien procent van de gevallen treft de ziekte kinderen die al een familielid met diabetes type 1 hebben. Alle andere gevallen, dus 90 procent, komen uit families zonder familieleden met de ziekte. Dat betekent dat diabetes type 1 iedereen kan treffen – ook uw kind.

De ziekte wordt vaak pas herkend als er al ernstige en vaak levensbedreigende problemen ontstaan zijn. Wordt een verhoogd risico op diabetes type 1 bij kinderen echter vroeg herkend, dan zijn complicaties en misschien ook het ontwikkelen van de ziekte, te voorkomen.

Wij bieden alle ouders de mogelijkheid om hun kind tot de leeftijd van vier maanden gratis te laten testen op een risico op diabetes type 1. Daarvoor zijn een paar druppels bloed al voldoende. Blijkt uit deze eenvoudige test dat er een verhoogd risico bestaat, dan kan uw kind aan een preventie-onderzoek deelnemen, de POInT-studie. Het doel van dit onderzoek is de ziekte te voorkomen.

Tijdens deze studie moet de dagelijkse inname van insulinepoeder het immuunsysteem laten weten dat insuline geen stof is die bestreden moet worden. In de eerste levensjaren is het immuunsysteem van kinderen heel ontvankelijk voor nieuwe prikkels, die bijvoorbeeld via het spijsverteringsstelsel het lichaam binnenkomen. Daardoor leert het omgaan met heel verschillende structuren. Als insuline opgenomen wordt via het slijmvlies van de mond en het spijsverteringsstelsel, wordt het door het lichaam afgebroken tot kleine bouwsteentjes. Dat is voldoende om door het immuunsysteem herkend te worden, maar ze dienen niet – anders dan insuline die ingespoten wordt – om het bloedsuikergehalte te verlagen. Het poeder smaakt neutraal en heeft geen bijwerkingen.

Eerdere studies en ervaringen uit allergieonderzoek wijzen erop dat training van het immuunsysteem succesvol zou kunnen zijn. Dat is momenteel echter niet te garanderen.

De POInT-studie is een placebogecontroleerde dubbelblinde studie. Dat betekent dat de helft van de deelnemende kinderen insulinepoeder inneemt, terwijl de andere helft een placebo (een capsule met een niet-werkzame stof) krijgt. Zowel de deelnemers aan het onderzoek als de onderzoeksmedewerkers werken „blind“ mee, dat wil zeggen dat ze niet weten welke capsules insuline bevatten en welke placebo. Dat is van belang om de werkzaamheid van de behandeling met insulinepoeder betrouwbaar te kunnen boordelen.

Wetenschappelijke poster

Prediction and prevention of type 1 diabetes (T1D) in neonates: a new trial program in Europe
(Olivier Pollé et al.)

NEEM CONTACT MET ONS OP

Studiebureau endocrinologie
UZ Leuven, Gasthuisberg
Herestraat 49
3000 Leuven
Telefoonnr.: 016/348554

E-mail: freder1kstudie@uzleuven.be
Website: www.gppad.org

Secured By miniOrange